Varusteet

Varusteista netissä

Luontoon.fi varusteista ...

Ketunhäntä varusteet ...

Kerkesix -laavu...

 

Kauppoja

Varuste.net ...

Lassin Retkiaitta ...

Partioaitta ...

Partiokauppa ...

 

Erävaelluksen SM-kilpailuiden pakollinen varustelista on yleensä aika lyhyt, ja harvoin kilpailussa saa todellista etua jonkin tietyn (special) varusteen kuljettamisesta mukana. Keveys, kestävyys ja tarkoituksenmukainen varustautuminen on yleensä parasta sekä turhien varusteiden jättäminen suosiolla kotiin, liikaa ei kuitenkaan kannata keventää ettei joudu pulaan jos sattuu jotain yllättävää. Tietysti kevyemmillä varusteilla matkanteko on mukavampaa ja rasteilla tehtäviä tehdessä ei ole aivan väsähtänyt, mutta keveys maksaa.

Alla peruslista kilpailuiden pakollisista varusteista, se hiukan vaihtelee vuodesta toiseen mutta ei suuresti. Kun kisoissa on kuitenkin tieto ratkaisevassa osassa, voi savotta, sarkahousut ja saha ajatusmallin varusteillakin pärjätä hyvin. Tärkeintä on että niitä osaa käyttää hyvin ja jaksaa kantaa ne maaliin.

Erasm kisaopas

Pakolliset varusteet (yleensä)

*)Teltta tai muu umpinainen majoite vähentää yleensä yöpymisen pisteitä 1-2p/ yö

Suositeltavat lisävarusteet

Vesistönylitys

Vesistönylitys on melkein poikkeuksetta aina jossain muodossa mukana tehtävissä, joskus on ollut jopa useita erilaisia ylitystehtäviä yhdessä kisassa. Yleisimmin tehtävänä lienee ollut ~50 metriä leveän vesistön ylitys kuivana annetussa määräajassa. Joskus ylitystehtävästä ja siihen varautumisesta on mainittu jo ennakko-ohjeessa, mutta vaikka sitä ei olisikaan sellainen voi tulla eteen. Yleensä järjestäjät ovat varanneet ylitystehtävää varten rastipaikalle rinkkalautan tms. rakentamista varten muutamia riukuja tai siten ylitykseen valmistautumisesta tulee ennakkokäsky ennen ko. rastia ja osoitetaan paikka mistä voi ottaa ylitykseen tarvittavat rangat (tai sitten ei).

Hyvin varustautuneena ylitys ei yleensä aiheuta päänvaivaa, eikä siinä kärjen osalta tule juurikaan eroja. Mutta perinteisyydestään huolimatta se on yksi kilpailun kohokohdista sitten maaliintulon ja lienee ehdottomasti odotetuin (tai pelätyin) tehtävä.

 

Vesihuolto

Yleensä yöpymisrasteilla on kilpailijoilla käytettävissä juomavettä järjestäjän toimesta ja muun ajan kilpailijat ovat luonnonveden varassa.

 

 

 

 

copyright ©2006 Pasi Laurila/ Matti Rekola